Allt du behöver veta om att jobba som hyrläkare

Hej! Kul att du är intresserad av att veta mer om att arbeta som hyrläkare för Sverek

Vi på Sverek har lång erfarenhet av bemanning till vård och omsorg. I cirka 15 år har vi bemannat sjukhus, kommunala- och privata verksamheter och andra vårdinrättningar med kompetenta läkare. Tidigare hette vi Svensk Läkarrekrytering och vår VD Björn Lindtorp är själv läkare. Du behöver ingen erfarenhet av att arbeta som konsult tidigare och du väljer själv om du vill vara anställd eller arbeta via ditt eget företag.

Kanske arbetar du som fastanställd idag och känner dig osäker på vad det innebär att arbeta som konsult. Som konsult hos oss har du en dedikerad konsultchef som hjälper och stöttar dig. Du kan alltid kontakta din konsultchef med frågor och du får en bra introduktion på ditt nya jobb. Som konsult hos Sverek är du i trygga händer hos en engagerad och seriös arbetsgivare. Vi har uppdrag för läkare inom alla specialiteter och det finns behov för både längre och kortare perioder. Vill du veta mer om att jobba som läkare på hyruppdrag ska du göra en intresseanmälan så kontaktar vi dig och berättar mer om dina möjligheter. Vi skräddarsyr gärna uppdrag efter dina önskemål.

Vi hjälper även dig som vill ha en fast tjänst

Söker du en fastanställning? Vi kan hjälpa dig med det också. Du får personlig service och vägledning genom hela rekryteringsprocessen. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förutsättningar med målet att hitta ditt drömjobb. Gör en intresseanmälan eller kontakta oss på lakare@sverek.se så kontaktar en konsultchef dig och berättar mer.

Som hyrläkare hos oss får du:

Spännande och välbetalda uppdrag. Hur mycket du tjänar beror på en rad olika faktorer men generellt kan man säga att lönen-arvodet är det dubbla jämfört med en fast anställd. Din lön är beroende på specialistläkarkompetens, erfarenhet som läkare och konsultläkare, arbetsort, tidsperiod och omkostnader. Som regel får du cirka 50-100 % mer i lön när du arbetar som hyrläkare än som anställd. Högst lön får du som hyrläkare om du är flexibel gällande uppdragets geografiska läge. Kontinuitet och ett gott samarbete ger också goda möjligheter till riktigt hög lön för dig som läkare via Sverek. Du kan arbeta som anställd eller via eget företag om du har det.

Här finns senaste lönestatistiken för läkare.

Schyssta, förmånliga villkor. Vi har kompletta försäkringar och erbjuder goda möjligheter till flexibla pensionslösningar som kan anpassas efter dina behov och önskemål.

Trygghet. Du är försäkrad till och från arbetet. Vi har även försäkring för de eventuella skador du kan ådra dig i arbetet. På arbetet är har du även ansvarsförsäkring via vård- eller omsorgsenheten.

Service, stöd och support genom personlig kontakt med din konsultchef.

Varierat och utvecklande arbete. Du kan ägna mer tid åt patienterna och mindre tid åt administration.

Valfrihet, flexibilitet och möjlighet att styra över din tid och ditt liv.

Möjligheter till fortbildning och kompetensutveckling för din egen utveckling.

Så här går till:

  1. Du gör en intresseanmälan och en konsultchef kontaktar dig inom en arbetsdag. Tillsammans kommer ni fram till vilket uppdrag som passar dig.
  2. Efter sedvanlig referenstagning bokas du in på uppdrag.
  3. Du tidrapporterar enkelt online och får en väl tilltagen ersättning utbetald.

Vilket uppdrag passar dig?

Söker du ett långt eller kort uppdrag, hel – eller deltid? Vi har uppdragen. Oavsett om du vill arbeta enstaka veckor eller längre perioder ute på uppdrag via oss på Sverek vill vi gärna komma i kontakt med dig. Du kan arbeta heltid, deltid eller när du känner att du vill arbeta extra utöver ditt ordinarie arbete. Vi har alltid en stor variation av vårduppdrag landet över. Några av dem presenteras här på vår hemsida men gör en intresseanmälan för att försäkra dig om att få skräddarsydda uppdrag som passar just dig.

Skillnaden mellan inhyrd läkare och anställd läkare

Lasse, neurolog:

”Allt funkade jättebra. Jag fick bra kontakt med konsultchefen, en koordinator fixade allt det praktiska och på uppdraget togs jag emot med öppna armar”

I hela sitt yrkesverksamma liv har Lasse varit läkare. Sedan drygt ett år är han pensionerad men sitt brinnande intresse för personer som efter sjukdom eller skada i nervsystemet drabbats av mental trötthet (fatigue) har han kvar och arbetar mycket aktivt med.

Läs mer om Lasse här

Miranda, psykiatriker:

”Det finns så mycket som är bra med att vara hyrläkare”

Under sin tid som AT-läkare blev Miranda blixtförälskad i psykiatri. – Jag valde läkaryrket för att det kombinerar människor med vetenskap, två av mina intressen, säger Miranda. Nu har hon arbetat som psykiatriker i 3 år, varav cirka 1,5 år på hyruppdrag.
Hon valde att arbeta som hyrläkare efter att ha varit på väg att gå in i väggen efter en omorganisation och i sin strävan att få ihop det omtalade livspusslet med familj och fritid.

Läs mer om Miranda här

Vill du också arbeta som konsultläkare?
Gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig inom kort. Du kan även titta på ett urval av våra aktuella tjänster här

Konsultchefer för dig som är läkare

Vanliga frågor & svar läkare

Kan jag ha kvar mitt fasta arbete om jag ska arbeta som konsult hos Sverek?

Javisst, du väljer själv vilken tid du vill avsätta för att arbeta som konsult. Som konsultläkare eller konsultsjuksköterska kan du välja hur mycket du vill arbeta och hur du vill arbeta. Du kan arbeta mycket under en period för att sedan ta långledigt, arbeta varannan vecka för att kunna umgås med barnen om du är ”varannan-vecka-förälder” eller kanske arbeta på nätterna för att frigöra dagarna. Du styr själv över din arbetstid och fritid. Vill du kombinera en fast anställning med att ta kortare hyruppdrag eller arbeta på din semester är det också helt okej.

Var i landet har ni uppdrag?

Vi samarbetar med samtliga regioner,  ett stort antal kommuner samt de främsta privata vårdgivarna och universitetssjukhusen och har alltid en stor variation av vårduppdrag landet över.

Hur får man högst lön som hyrläkare?

Högst lön för hyrläkare uppnås genom flexibilitet gällande uppdragets geografiska läge. Kontinuitet och ett gott samarbete ger också goda möjligheter till riktigt hög lön för dig som läkare via Sverek.

Vad tjänar fast anställda läkare?

Specialistläkare inom landstingen 2017 hade en medianlön på 71 700 kronor i månaden, där de 10 procent bäst betalda hade en lön på 83 000 kronor eller mer. Läkare utan specialistkompetens hade en medianlön på 42 500 kronor i månaden, där de 10 procent bäst betalda hade en lön på 48 700 kronor eller mer. 

Hur många läkare arbetar i regionerna?

Det finns cirka 32 000 läkare inom regionerna. En relativt stor yrkesgrupp i vårdsektorn. Läkarna arbetar inom en rad verksamheter och arbetsuppgifterna varierar stort efter olika specialistkompetenser och därmed arbetsområden.

Hur mycket får man i lön som hyrläkare hos er?

Det kan variera något vad en bemanningsläkare får i lön beroende på specialistläkarkompetens, erfarenhet som läkare och konsultläkare, arbetsort, tidsperiod och omkostnader. Som regel får du cirka 50-100 % mer än vad du tjänar som fastanställd läkare.

Ingår boende när jag arbetar som konsultläkare hos er?

Vi kan oftast erbjuda boende till dig. Om du arbetar via eget bolag så är ditt arvode anpassat för att du ska kunna täcka den kostnaden själv.

Vad är det för skillnad mellan en hyrläkare, konsultläkare, stafettläkare, resursläkare och bemanningsläkare?

Det är egentligen ingen skillnad och endast olika namn för en läkare som hjälper vårdgivare genom arbete via bemanningsföretag.

Vad gör en stafettläkare?

En stafettläkare, hyrläkare, konsultläkare eller resursläkare arbetar via bemanningsföretag för att hjälpa sjukvården med rätt kompetens. Uppdragen kan variera mellan enstaka veckor till långa sammanhängande perioder och till och med år. Lönen för en konsult som arbetar via Sverek är mycket högre än som fastanställd och ofta högst i branschen.

Var i landet är det mest behov av stafettläkare?

Det finns behov av stafettläkare i hela landet, från norr till söder och inom såväl offentlig som privat sjukvård. Allra störst behov av läkare är det i norra Sverige. Vi rekommenderar dig att göra en intresseanmälan för att få kontakt med våra konsultchefer som hjälper dig hitta uppdrag som passar dig och dina önskemål.

Vilka arbetsuppgifter har en konsultläkare som arbetar via Sverek?

En hyrläkare har i regel samma arbetsuppgifter som en fastanställd läkare, med större fokus på patienter för hyrläkaren.

Vilket är det bästa bemanningsföretaget för läkare?

Självklart anser vi oss vara det bästa alternativet sett till lön, villkor och service. Sverek har bemannat vård och omsorg i över 15 år och skaffat oss oerhört värdefull kunskap som uppskattas mycket av våra läkarkonsulter.

FLER FRÅGOR OCH SVAR

INTRESSEANMÄLAN FÖR DIG SOM ÄR LÄKARE