Tips & råd för dig som arbetar nattpass

Man blir hungrigare om man är vaken på natten.

Det beror på att kroppen utsöndrar ghrerlin, som är ett ”hungerhormon”, när du är vaken. Därför är det alltså viktigt att du som arbetar på natten äter regelbundet och undviker snabba sockerkickar som det är lätt att ta till. Se istället till att äta proteinrik och fet mat som mättar. Ägg är ett exempel på sådan mat.

Undvik att äta mellan midnatt och klockan 05.00. Ät istället middag vid 20-tiden och mellanmål vid 23-tiden, frukost innan du går och lägger dig på morgonen och lunch när du vaknar.

Kroppen behöver sömn under den mörka delen av dygnet. Det är faktiskt ljuset och inte tiden som styr när det är natt för kroppen. Så när du jobbar natt och ska sova på dagen behöver du efterlikna natten så gott du kan. Se till att det är mörkt och tyst där du sover.

Undvik ljuset när du är på väg hem efter ett nattpass. Ljus påverkar kroppens produktion av melatonin och gör dig pigg så ta gärna på dig solglasögon om det är ljust när du ska hem och sova.

Ät innan du går och lägger dig så du inte riskerar att väckas för tidigt av hunger. Se till att hinna med att träna eftersom träning förbättrar sömnen men träna inte på morgonen innan du ska sova. Risken är att du blir pigg och har svårt att somna då.

Sari, som är IVA-sjuksköterska och rutinerad nattpassarbetare delar med sig av sina tips här