Den 1 oktober är den Vegetariska världsdagen. Det firar vi med att bjuda på några av våra vegetariska favoritrecept.

Nathalies rödbetshummus

1 paket kokta kikärter
2 vitlöksklyftor
3 kokta rödbetor
4 msk olivolja
1 msk tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
1 citron

Mixa kikärter, vitlök, rödbetor, olivolja, tahini och spiskummin till en jämn smet. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Servera med ugnsbakade sötpotatisklyftor, marinerade i färskpressad citronsaft, pressade vitlöksklyftor och olivolja, och på en bädd av spenat och kokt broccoli (eller grönkål masserat med olivolja och färskpressad citronsaft). Toppa med flingsalt och frön!

 

Danielas Halloumi Tikka Masala (tuvessonskan.se)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
2 morötter
0,5 cm hackad färsk ingefära
3 tsk garam masala (torkad krydda)
2 dl crème fraiche eller grädde
200 g halloumi
800 g färdigkokta svarta bönor
400 g finkrossade tomater
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
salt, svartpeppar
1/2 lime, saft
olivolja

Servering:
hackade rostade cashewnötter
färsk koriander
bladspenat
syrad rödlök
kokt ris

Börja med att steka finhackad lök, vitlök, grovriven morot och chiliflakes i olja tills att löken är mjuk och glansig. Chilin går att utesluta om du vill göra den extra barnvänlig. Ha i ingefära, garam masala och tomatpuré och stek i ytterligare 1-2 minuter.
Tillsätt krossad tomat, vatten, crème fraîche eller grädde och grönsaksbuljong. Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Mixa såsen direkt i kastrullen med en stavmixer och ha sedan i de noga avsköljda svarta bönorna. Stäng av plattan. Skär halloumin i tärningar och stek i en liten gnutta olivolja i en stekpanna tills att de är knapriga och gyllenbruna.
Avsluta med att vända ner halloumin i grytan och smaka av med salt, peppar och limesaft.
Servera med ris, syrad rödlök, hackade cashewnötter och färsk koriander.

Lenas smörstekta brysselkål med honung

500 g brysselkål

2 msk smör

Honung, salt och peppar efter behag

Koka upp vatten och salt och sjud brysselkål i corka 2 minuter så att den mjuknar men ändå har hård kärna. Använder du fryst brysselkål behöver du inte förkoka.  Hetta upp smöt i en panna och bryn klen i cirka 5 minuter så att den får fin färg och känns mjuk. Häll upp i en skål, ringla honumg över, salta och peppra.